Een energielabel voor je bedrijfspand

Nieuwsbericht geplaatst op woensdag 14 november 2018.


Sinds enkele jaren is een energielabel verplicht als je een bedrijfspand gaat verkopen, verhuren of als deze wordt opgeleverd. Je kunt een flinke boete krijgen voor het niet tijdig kunnen tonen van het energielabel, welke op kan lopen tot wel €20.000,-. Overigens werkt het energielabel voor bedrijven anders dan het energielabel voor woningen. Woningen hebben namelijk een voorlopig energielabel gekregen, waardoor het niet altijd verplicht is om een EPA-U adviseur op locatie te ontvangen.

 

EPA-U adviseur

Om een energielabel voor je bedrijfspand te krijgen, zul je een EPA-U adviseur op locatie moeten uitnodigen die vervolgens de energieprestaties van het pand opmeet aan de hand van de gestelde normen vanuit de overheid. Hierbij wordt onder andere gekeken naar verwarming/koeling, isolatie (dak, gevel, vloer) en verlichting. Geven deze onderdelen positieve signalen dan zul je een Energielabel C, B of wellicht zelfs een A label hebben. Een energielabel is 10 jaar geldig en gaat in vanaf het moment dat dit bij de overheid is geregistreerd. Dit hoef je zelf niet te doen, de EPA-U adviseur doet dit na de opname voor je.

 

Energielabel C

Vanaf 2023 is er een nieuwe wetgeving van kracht, waarbij kantoorpanden energielabel C moeten hebben. Dit zal voor veel pandeigenaren problemen opleveren, want bijna de helft van de kantoren zit nog niet op een energielabel C of hoger. Er moet dus geïnvesteerd worden in energiebesparende maatregelen die bijdragen aan een hoger energielabel. De kans zit er namelijk in dat deze panden worden gesloten, wanneer er niet aan de wetgeving wordt voldaan.

 

Het zal dus belangrijk zijn om bij nieuwe projecten alvast rekening hiermee te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij oplevering van een nieuw pand. Dit zal in veel gevallen geen probleem zijn, doordat nieuwe gebouwen bijna altijd een A label zullen hebben.